Darmowa dostawa rowerowa na terenie Krakowa od 50 zł
Darmowa wysyłka na terenie Polski już od 200 zł
Luzem - Krakowski Sklep Zero Waste
Menu Menu
Konto Konto
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Hydrolat z kocanki włoskiej BIO
Ocena: Brak
Producent: Shaushka
• Niedostępny
Do skóry naczynkowej i na siniaki

Cena za szt.

31,00 PLN
Ilość
Dodano do koszyka
Produkt niedostępny w tej liczbie. Dostępna ilość:
Czas wysyłki: 24 Godziny
Dostawy: od 11,99 PLN
Zapytaj o produkt
Drukuj

Opis produktu

Hydrolat z kocanki włoskiej (Helichrysum italicum) BIO

Hydrolat z kocanki poprawia krążenie, likwiduje siniaki, guzy i blizny. Jest stosowany również w przypadku zapalenia dziąseł oraz po usunięciu zęba. W kosmetyce, polecany zarówno dla cery dojrzałej, trądzikowej, wrażliwej, jak i naczynkowej.

Otrzymuje się go przez destylację z parą wodną wierzchołków kwitnących kwiatów i łodyg ziela. Kocanki przypominają zapachem curry i też często są tak nazywane.

Termin "Helichrysum" pochodzi od greckiego helios, słońce i chryzos, złoto (aluzja do ogólnego koloru kwiatu).  

Kocanka Włoska Helichrysum italicum

Kocanka włoska to wieloletnia roślina, którą najczęściej znajdziemy na skalistych glebach wokół Morza Śródziemnego. Roślina lubi suche i piaszczyste gleby Korsyki i Sardynii. Osiąga długość od 25 do 50 cm i jest zimozielona. Kwitnie od maja do sierpnia. Jej przydomek nieśmiertelnik odnosi się do żółtych kwiatów, które nawet po ścięciu, nigdy nie blakną i wyglądają jak żywe. Kocanka włoska to rzadko spotykana roślina, z której pozyskuje się cenny olejek eteryczny oraz hydrolat.

Cenne składniki olejków eterycznych o właściwościach leczniczych.

Italidiony, obecne w olejkach kocanki włoskiej i hydrolatach mają działanie rozrzedzające krew i zmniejszające krwiaki poprzez aktywację mikrokrążenia.

Terpenole mają działanie przeciwzapalne i pozytywnie wpływają na zaburzenia sfery trawiennej (wątroby, pęcherzyka żółciowego i trzustki).

Dlatego hydrolat z kocanki włoskiej ma zastosowanie zarówno kosmetyczne do użytku zewnętrznego i wewnętrznego.

Właściwości hydrolatu z kocanki?

W kosmetyce olejki kocanki polecane są do skóry dojrzałej, na zmarszczki, pryszcze, cienie pod oczami lub cellulit. Hydrolat kocankowy słynie z właściwości orzeźwiających, kojących, rewitalizujących i ściągających. Jest wielofunkcyjny i dobrze dopasowuje się do różnych rodzajów skóry, a zwłaszcza, do wrażliwej i delikatnej. Hydrolat zmniejsza zaczerwienienia skóry i cienie pod oczami oraz łagodzi swędzenie. Jego tonizująca moc pomaga ujędrnić naskórek, dając wrażenie nowej, młodszej skóry.

Anty-krwiak: wykazano, że olejki kocanki włoskiej występujące również w hydrolatach, mogą przyspieszać resorpcję siniaków i krwiaków po urazach, ale także zapobiegać ich pojawianiu się.

Poprawia krążenie: Hydrolat z kocanki wspomaga krążenie w całym ciele. Aktywuje mikrokrążenie obwodowe i ma niewielkie działanie zwężające naczynia krwionośne. W ten sposób łagodzi wszystkie drobne problemy żylne, takie jak hemoroidy, ciężkie nogi, trądzik różowaty itp.

Zmniejsza blizny: Hydrolat ten ma świetne działanie wspomagające proces leczenia pęcherzy, blizn również tych pooperacyjnych oraz trądziku.

Działa przeciwzapalnie: Hydrolat ten ma zdolność łagodzenia stanów zapalnych skóry. Zmniejsza swędzenie, zaczerwienienie oraz towarzyszący im ból. Hydrolat jest zatem idealny dla skóry podrażnionej i uszkodzonej przez egzemę, łuszczycę, ale także trądzik.

Oczyszcza: Hydrolat z kwiatów kocanki ma działanie oczyszczające. Oczyszcza nie tylko skórę, ale układ krwionośny, niektóre narządy, takie jak trzustka lub pęcherzyk żółciowy. W ten sposób ułatwia eliminację toksyn z organizmu.

Naturalny przeciwutleniacz: Zawarte w hydrolacie składniki pomagają walczyć ze starzeniem się skóry. Udowodniono, że kocanka włoska ma znaczący wpływ na zapobieganie pojawianiu się zmarszczek.

Właściwości mukolityczne: obecność eukaliptolu w hydrolacie nadaje mu właściwości mukolityczne, które rozrzedzają śluz występujący w drogach oddechowych. Lepki śluz utrudnia nam oddychanie, wywołując kaszel. Kocanka włoska pomaga oczyścić drogi oddechowe z zalegającej w nich wydzieliny.

Jak używać hydrolatu z kocanki?

Można stosować do płukania jamy ustnej w przypadku zapalenia dziąseł i po ekstrakcji zęba.

W użyciu zewnętrznym nakładać bezpośrednio na skórę, gdy pojawi się trądzik różowaty, oparzenia słoneczne, siniaki, guzki i blizny. Można dodać do kremu lub domowej maseczki oczyszczającej.

W przypadku cery wrażliwej naczynkowej oraz trądzikowej doskonale komponuje się z olejkiem tamanu, oraz glinką multani mitti.

Hydrolat kocankowy można łączyć z hydrolatem z oczaru wirginijskiego.

Przeciwskazania

Dzieci poniżej 3 roku życia, osoby cierpiące na hemofilię, kobiety w ciąży i karmiące piersią. Przeciwskazania do stosowania zalecane są ze względu na obecność ketonów (italidionów).

Pojemność: 50 ml

Opinie

Napisz opinię

Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie.

Powiązane produkty

Hydrolat borowinowy z lipą
32,00 PLN

Hydrolat borowinowy z lipą

Do cery trądzikowej i problematycznej
• Dostępny
Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Hydrolat męski
32,00 PLN

Hydrolat męski

Produkt odpowiedni dla każdego typu cery
• Dostępny
Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Hydrolat z grapefruita i rozmarynu
32,00 PLN

Hydrolat z grapefruita i rozmarynu

Do cery trądzikowej, naczyniowej
• Dostępny
Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Hydrolat z liści czarnej porzeczki
32,00 PLN

Hydrolat z liści czarnej porzeczki

Do cery trądzikowej
• Dostępny
Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Hydrolat z opuncji figowej
32,00 PLN

Hydrolat z opuncji figowej

Dla cery starzejącej się
• Dostępny
Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Hydrolat por z truskawką
32,00 PLN

Hydrolat por z truskawką

Idealnie sprawdzi się dla każdego typu cery
• Dostępny
Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Hydrolat lipowy BIO
31,00 PLN

Hydrolat lipowy BIO

Do suchej i wrażliwej skóry
• Niedostępny
Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Hydrolat eukaliptusowy BIO
31,00 PLN

Hydrolat eukaliptusowy BIO

• Dostępny
Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
 Hydrolat kwiatu lipy 100 ml
36,00 PLN

Hydrolat kwiatu lipy 100 ml

Idealny dla skóry tłustej i podrażnionej
• Dostępny
Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
 Hydrolat lawenda 100 ml
32,00 PLN

Hydrolat lawenda 100 ml

Zmniejsza widoczność porów
• Dostępny
Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Zapytaj o produkt
Niepoprawna weryfikacja - reCAPTCHA.
Dodaj opinię
Hydrolat z kocanki włoskiej BIO
Twoja ocena:
Powiadom o dostępności
Niepoprawna weryfikacja - reCAPTCHA.
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl